pátek 30. prosince 2016

Skleněný trůn - Sarah J. Mass

Po roce otroctví je jedinou nadějí na svobodu mladé vražedkyně Celaeny Sardothien bojové klání pro zábavu muže, který zničil vše, co kdy milovala. Zdá se, že ostatní soutěžící pro ní nebudou znamenat žádnou hrozbu, ale co když se do toho zaplete magie, která je již léta zakázaná? Co když přežití vůbec nezáleží na jejích schopnostech? A co když je tohle jen další young adult? Uvidíme...

Název: Skleněný trůn
Autor: Sarah J. Mass
Počet stran: 392
Nakladatelství: CooBoo




Doby romantických knih pro dívky už dávno odpluly spolu se zimním sněhem. Teď jsou na řadě silné ženské hrdinky, které třímají osud pevně ve svých rukou a jdou si tvrdě za svým. Žádné vzdychání, žádné slzy nad muži, kteří jim zlomili srdce. Místo deníčků třímají meče a místo slz prolévají cizí krev. Celaena Sardothien je přesně taková. Nezlomená bojovnice a nájemná vražedkyně.

Po roce v solných dolech, kde pomalu strádala, se Celaeně dostane možnosti osvobodit se. Pokud vyhraje v tajném klání bojovníků, stane se královou bojovnicí a po čtyřech letech služby, bude volná. Má snad na výběr? 

Z téhle knihy mám hrozně smíšené pocity a nemám tušení jak jí hodnotit. Jednou kapitolou mě kniha nadchla, druhou zase odrazovala. Musím přiznat, že kniha je doopravdy čtivá, nutí vás číst dál, chcete vědět, jak to tedy vlastně dopadne. Na stranu druhou na posledních pár stranách dostanete trochu nepodařený cliffhanger, ze kterého jsem měla pocit, že úplně přesně vím, jak dopadne celá série, aniž bych jí musela dočítat.

Celaena byla ze začátku doopravdy skvělá, jízlivá, sarkastická a nepoddajná. V průběhu knihy, se ale její charakter docela rychle měnil a nakonec mi přišla jako docela obyčejná slečinka, která neví, kam jí srdce táhne. Skvělé bojové a zajímavé scény najednou vystřídaly vcelku nudné pasáže, které řešily romantiku a lásku, která děj jen zabíjela.

Tím největším zabijákem mi ale přišla překombinovanost. Jakoby si spisovatelka nemohla vybrat, čím zaujmout a tak tam vrazila všechno. Máme tu ducha mrtvé elfské královny, černou magii, tajné runy, zakázanou magii, trocha nekromancie a ještě k tomu jakési mezisvětové dimenze. No jakoby by Sarah J. Mass vařila fantasy dort a inspirovala se pejskem a kočičkou.
První půlce knihy bych dala 8/10 a té druhé tak 4/10 takže to sesumíruji.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!