neděle 12. března 2017

Bernard Minier - Zkurvenej příběh

Přemýšlím jestli se Minier před psaním téhle knihy kouknul na film Přednosta stanice, převtělil se do Vlasty Buriana, zatetelil se před počítačem a řekl si: "Posílám vám příběh tak zkurvenej, že vždycky když si myslíte, že už je konec, on tam pořád ještě kousek je." 
Název: Zkurvenej příběh
Autor: Bernard Minier
Počet stran: 616
Nakladatelství:  X.Y.Z



Víte co je naprd? Když je vám 16 máte pocit, že máte všechno na háku, život je žůžo labůžo... a někdo vám zabije holku. A k tomu všemu si každý myslí, že vrah jste vy. Popravdě se jim ani moc nedivíte, protože všechno je proti vám. Pohádali jste se spolu, ona byla poslední dobou nějaká divná a k tomu vás vychovaly dvě lesbičky. Henry zjištuje, že celý jeho život byl doposud jen pěkně zkurvenej příběh. 

Nečetla jsem autorovu trilogii Mráz, Kruh, Tma, ale jestli je alespoň z poloviny tak dobrá jako Zkurvenej příběh, tak oblíkám kalhoty, dělám svačinu na cestu a vyrážim do nejbližšího knihkupectví a okamžitě kupuju! Protože Zkurvenej příběh je prostě... zkurveně dobrej.

616 stran váš možná vyděsí, ale není proč. Příběh vás už ze začátku chytne, hlavně tím, že hned na prvních stranách je víceméně její konec (teda tak trochu, nemůžu spoilerovat) a celá kniha je vlastně vyprávěna retrospektivně. Nejlepší na tom ale je, že si to uvědomíte až úplně na konci, že příběh je retrospektivní vyprávění a ne aktuálně probíhající děj. Tak moc dobře je to napsaný.
Pravda je, že hlavní postava Henry mě prvních sto stran neuvěřitelně vytáčela, ale to byla nejspíš jen další známka propracovaného psaní, protože koho by nevytáčel šestnáctiletej kluk, který si myslí jak je neuvěřitelně výjimečný, protože poslouchá Nirvanu, čte poezii a chrání slabší.


Nechci vám spoilerovat, ale věřte, že nic, absolutně NIC není tak, jak si myslíte. A i když máte pocit, že už ste na to všecko přišli, nemůžete být dál od pravdy. Tohle je kniha, kterou čtete a říkáte si "Tak jo, takhle to teda je, no hezkej konec to má." Pak se ale zarazíte, protože vám zbývá ještě 40 stran a vás za boha nenapadá, co by si ještě mohl autor vymyslet, když to přeci už tak hezky zakončil. A pak vám Minier dá takovou ťafku mezi oči, až uvidíte všechny svatý. Když knihu opravdu dočtete, zaklapnete a odložíte zpátky na poličku, budete jen chvíli zírat do zdi a přemýšlet, jak to sakra udělal, Jak to mohl takhle neuvěřitelně rafinovaně napsat. Je neuvěřitelné, že celou dobu čtete jistý příběh a na posledních 30 stranách udělá autor takovou otočku až se vám bude chtít zvracet z okýnka, jak se vám bude motat hlava.

Pět z pěti velryb říká jednohlasně: "To bylo kurevsky dobrý!"

Váš Dortíček


4 komentáře:

  1. Moc pěkně napsáno :) Od autora jsem četla Tmu a byla z ní trochu rozpačitá, ale asi proto, že jsem neznala předchozí díly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Já bych si ráda přečetla celo předchozí trilogii, jen bych k ní potřebovala koupit i ten čas na její přečtení :D

      Vymazat
  2. Mam ji doma mam ji doma juchuchu mam ji od vcera doma a tesim se na ni moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani bych se nedivila, kdyby byla za víkend přečtená. Konec je opravdový sešup, taky bych si přála číst jí zase poprvé a nevědět, co se stane! :D

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!