neděle 25. března 2018

John Cleese & Robin Skynner - Rodina a jak v ní zůstat naživu

 Že král britského humoru chodil na psychoterapii? No ano, a to by to nebyl on, aby to nepojal po svém. Učebnice psychologie vztahů a rodiny pro laiky? Tak jdeme na to.

Název: Rodina a jak v ní zůstat naživu
Autor: John Cleese & Robin Skynner
Počet strna: 372
Nakladatelství: x.y.z.

Kolikrát slyším, že psychologie je nesmírně zajímavá, ale aby se v ní pes vyznal. Jediné, co známe je Freud, podle kterého veškeré problémy na světě vychází z problémů s matkou (jestlipak on sám neměl nějaký ten problémeček). Psychologie rodinných a partnerských vztahů v podání Johna Cleese a Roba Skynnera by nám měla tuto tématiku vysvětlit tak, že jí pochopí i úplný laik, jako třeba já.

Výsledek obrázku pro rodina a jak v ní zůstat naživu
Kniha u nás původně vyšla už v roce 1999 u Portálu s naprosto příšernou obálkou jako vystřiženou z učebnice rodinné výchovy (ach ty devadesátky), a tak jsem byla jen ráda, že se x.y.z. ujalo znovu vydání a dalo knize konečně nějaký úctyhodný kabát. Bohužel mám pocit, že ani nová obálka a papír nemůže pomoct prapodivně zvolenému formátu celé knihy. Abyste mě pochopili, kniha je totiž psaná jako rozhovor. Samo o sobě by to asi nebylo na škodu, protože jak jinak napsat knihu o psychologii, abyste u toho neumírali nudou? Jenže rozhovor nepůsobí přirozeně, spíš jako předem schválený scénář novinářů na sjezdu Čínské vlády. A tak se Cleese zvídavě ptá na zcela jasné otázky a Skynner moudře a s rozvahou jako když mluvíte k dítěti, které oslintává kostičky lega, odpovídá. A jelikož jsme asi opravdu amatéři a nedokážeme si zapamatovat obsah 5 stránek, nám na konci každé kapitoly Cleese do jednoho odstavce shrne, co všechno jsme se dozvěděli. A teď si všichni hezky zatleskáme děti, jak jsme šikovní. 

Problém jsme měla i se členěním kapitol, která mají různé "kreativní" názvy, pod kterými se nedokážete absolutně nic představit. Proto taky knihu musíte číst od začátku do konce a nemůžete si vybrat jednotlivé téma, které by vás zajímalo, protože bez čtení knihy jako celku vám nebude obsah dávat jakýkoli smysl. Krom skvělého vtipu o vybuchujícím balónu a traumatizované kachně a ještě jednom o komunistech, se tu z pověstného Cleesova humoru neobjevuje skoro nic. 

Přitom obsahová forma není vůbec špatná. Dozvídáte se mnoho o tom jak si vybíráme životní partnery (a proč za to může naše mrtvá prababička), proč se dítě fixuje na plyšáky, jak podle psychologů vzniká homosexualita nebo kdy přesně si uvědomíme, že máma není středobod vesmíru a spoustu dalších opravdu zajímavých informací, kterými můžete oslnit kamarády na pátečním pivu. 
Škoda, že forma mi nesedla natolik, že mi zastínila jakýkoli jiný dojem z knihy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!