pátek 13. dubna 2018

Neviditelné knihy #2 - Sama čepel

Ach to fantasy. Máte pocit, že je jedno jako druhé? Samý draci, elfové, trpaslíci a kouzla. Nebo snad je to pořád jedna a ta samá výprava za záchranou světa? Už konečně chcete číst něco originálního a pokud možno chytrého? Pak mám pro vás to pravé. 
Joe Abercrombie - Sama čepel (série První zákon)

Tenhle chlápek umí! Bohužel ani to mu nepomohlo prosadit s na našem trhu tak, aby si zajistil dostatečnou čtenářskou obec. Kdyby ano, nemusím vám ho tu představovat, že?  Popravdě ani rok vydání 2008 (originál 2006) jeho debutové knihy Sama čepel, moc nepomáhá. Přitom autor stále aktivně píše, naposledy dokonce vydal válečné YA Half a King (četl a recenzi psal Lesníček). Jeho série První zákon je za hranicemi více něž úspěšná a Joe se například objevil i tady, říká vám to něco?
Výsledek obrázku pro nebezpečné ženy autořiDarebáci
 Jó, slavní G. R. R. Martin., J.R.R. Tolkien , B. Sanderson anebo A. Sapkowski, ti všichni se řadí mezi velikány, co se vysoké fantasy týče. Všichni je znají a milují, taky mají proč. Joe Abercrombie mezi ně zaslouženě patří taky. A já vás přesvědčím proč.

"Logen nemohl dělat nic jiného než vyrazit do hor a pokusit se zachránit vlastní bídný život. Musíte být realističtí. Musíte, jakkoliv to bolí. "Zůstali jsme už jen my dva," řekl Logen, když nacpal kotlík do tlumoku a ten si přehodil přes rameno. Kulhal pryč, jak nejrychleji to šlo. Nahoru do kopce, k řecce, k horám. 
Už jen oni dva. On a kotlík.
 Byli jediní, kdo přežili."

Noir fantasy, mezi kterou se Sama čepel řadí, neznamená jenom temná, ale hlavně nehrdinská. Není tu žádný úžasný hrdina s naolejovaným vypracovaným hrudníkem, který kosí nepřátele po desítkách, koupe se v dračí krvi a zachraňuje sličné panny z nesnází. Jsou tu prostě jen lidé, jejich problémy, životy, potyčky tak realistické jako třeba ty vaše (dobře a nějaká ta kouzla navíc). Máme tu barbara ze severu Logena, kterému se přezdívá krvavá devítka, namyšleného dosebezahleděného floutka Jezala, který pomýšlí jen na medaile a holky, plešatého rozesmátého Mága, kterému nikdo nevěří, že opravdu mág je a v neposlední řadě třeba inkvizitora Gloktu, kdysi nadějného generála teď cynickou zmrzačenou trosku. A to sem prosím vybrala jen ty nejdůležitější. Abercrombie nabízí řadu neuvěřitelně prokreslených a rozmanitých postav, muže, ženy, mágy, tupé i chytré obludy, nelítostné vladaře, senilní krále, úplatné obchodníky a mnoho dalších. Možná vám budou připadat jako typická fantasy klišé, ale to pouze na první pohled. Za každou postavou se skrývá mnohem víc, než byste od fantasy čekali.

"Kdyby to bylo obráceně a Logen visel na noze šankovi, nejspíš by si pomyslel: "Můj život závisí na téhle noze, co na ní visím - lepší bude nic neriskovat". Člověk by dal přednost vlastní záchraně před zabitím nepřítele. Potíž byla v tom, že šankové takhle neuvažovali a Logen to věděl. Proto ho nijak zvlášť nepřekvapilo, když šanka otevřel širokou tlamu a zakousl se mu do lýtka." 

Stejně jako rozmanitých postav, dočkáte se i různorodých prostředí. Pouštní města, neprostupné lesy severské divočiny, zářivá náměstí s kašnami i ty nejhnusnější uličky velkých měst nebo podivné mechanické labyrinty v starých magií uzamčených pevnostech.
Podobně jako třeba v Hře o trůny nebo Zaklínači, se ani zde nešetří krví a explicitním násilím. A věřte mi, že některé mučící scény, jsou vážně jen pro otrlé. Humor je pro změnu příjemný zpestřením ať už se smějete nedutému šlechtici, který stráví pět minut obdivováním vlastní brady, sáze o kotlíku nebo černému cynickému humoru inkvizice.
Fan art, zdroj
"Zaklonil hlavu, jak nejdál to šlo, a znovu zaútočil jako rozzuřený beran. Druhým úderem přerazil Drtikamenovi nos. Třetí rána zasáhla lícní kost. Stisk povolil. Čtvrtá zlomila čelist. Ted držel Krvavá devítka Drtikamena a se šíleným úsměvem bušil čelem do jeho zpustošeného obůičeje. jako datel, buch, buch, buch. Popáté. Pošesté. Posedmé. Poosmé. Křupání kostí mělo uspokojivý rytmus."

Sérii hraje do karet i velká střídmost, co se fantasy elementu týče. Ano, máme tu vymyšlené světy, potvory, mechanický labyrint a magické pečeti, ale rozhodně nenarazíte na draky, elfy, vousaté trpaslíky a magické bitky za každým druhým rohem. Spíše jde o velmi dobře promyšlený svět plný pletich, drbů a tajných paktů, kde každého zajímá jen moc, sláva a prachy. Záchrana světa, je každému volná.

""Cože?" Adeptus zděšeně vytřeštil oči. "To nesmíš!" Zvedl se ze židle ještě namáhavěji než Glokta. Jeho vrána vyskočila s ním, poletovala pod stropem a zuřivě krákala, avšak Glokta si jich nevšímal. "To si nemůžeš vzít. Je nenahraditelný," sípal dědek a marně se po svitku natahoval. Glokta rozhodil rukama. "Zastav mě! Proč to neuděláš? Moc rád bych to viděl! Umíš si to představit? My dva kriplové se tu potácíme mezi knížkami, pták na nás kálí a my se taháme o kus papíru.""

Dejte tomuhle fantasy šanci a uvidíte že neprohloupíte, na rozdíl od Hry o trůny má první díl slabých 428 stran, a série (trilogie) už je dávno dokončená. Věřte, že fantasy není jen o dracích, hrdinských činech a záchraně světa. Jak píše Joe Abercrombie: Musíme být realisti.

Proč knihu doporučuju:
Skvěle vykreslené postavy
Zajímavé pojetí magie
Čtivost
Cynismus, humor a realističnost (jak je to jen ve fantasy možné)

4 komentáře:

  1. Skvělý článek :) Autora mám ráda a už se moc těším na Half a King, který by měl vyjít brzy v češtině :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Vážně? To jsem ani netušila, že má vyjít, kdo to má mít na starosti, Polaris stejně jako sérii Sama čepel?

      Vymazat
  2. Na fantasy jsem se poslední dobou zaměřila trošku víc a musím říct, že mě tahle série dost zaujala. Děkuji za typ :-) je fakt, že je pořád tak nějak na jedno brdo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za tuhle sérii dáváme ruku do ohně, určitě se budeš bavit!

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!